Erik Brännman

Brännman föddes i Boden 1908 och tog studenten i Luleå 1927. Fortsatte sina studier i und där han 1939 blev fil.lic. i historia och 1950 fil. dr. också i Lund med en avhandling som var före sin tid och handlade om frälseköpen under Gustav II Adolfs tid.

Efter sina akademiska studier tjänstgjorde han i Stockholm som lärare innan han 1952 kom till Vasaskolan som lektor i historia och geografi med samhällslära.

Redan under 1930-talet engagerade han sig i vänsterrörelsen och kom under en stor del av sitt liv att vara verksam som skribent, främst i Clarté och i Gävle i Arbetarbladet.

Erik Brännman var en kunnig och uppskattad lärare som gick i täten för sina ämnens utveckling genom deltagande i den försöksverksamhet som var förlagd till Gävle och syftade till modernisering och samhällsanknytning av skolans under visning.

Förutom undervisningen fortsatte Brännman sitt historiska intresse genom ett stort engagemang i Gästriklands kulturhistoriska förening. Van var föreningens ordförande från 1959. Han publicerade och gav ut flera böcker och tidskriftsartiklar. Om vasaskolan skrev han ”Gefle gymnasiums sociala funktion” samt ”Gävle stads dombok 1631-1639” samt ”Gävle stads styrelse under 1630-talet”.

 

Från A till Ö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *