Olaus Laurentii Fernander

 

Kom från fattig bakgrund i Österfärnebo. Skrevs in vid Gävle gymnasium den 12 oktober 1678. Redan året efter anklagas han för att ha ägnat sig åt kortspel inte bara hemma men vid klockstapeln med lånade pengar. Olaus och hans medspelare dömdes till att sitta i skolfängelset i ett till ett och ett halvt dygn.

Efter sina studier livnärde sig Olaus som informator men tycks även, liksom många andra under 1600-talets sista år ”varit svår på spriten”. Som alkoholist skrev han 1693 på Eggebyholms gods ”Theatrum tragicum ebriosorum. Thet är: Alle Drinckares ynckelige Skådeplats…” (tryckt 1695) En omfattande skrift och alkoholens elände som ibland kalls för Sveriges första nykterhetsskrift. Mycket lite är känt om Olaus liv men det påstås att han avled i Stockholm i ung ålder.

Några exempel ur boken:

”Romare och romarinnor plägade kyssa varandra på gatan, att så märkja, om dess hustrur hade druckit vin, ty om hon smakade eller luktade vin i munnen, så hade männerna rätt att genast taga dem avdaga. Skulle nu detta bruket praktiseras, så vore befarandes, att alla gator, vinklar och vrår låge fulle med döda Pigor och Kärringar…”

”Vinum Rhenense decus est et gloria mensae” (Rhenvinet kära är bordets prydnad och ära)

 

Från A till Ö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *