Curt Franksson

Curt Franksson föddes den 24 november 1906. Han växte upp i Ockelbo som yngsta barn av fyra till Lars Emil Franksson och hans hustru Hedvig född Wigholm.

Efter studentexamen vid Gävle Högre Allmänna Läroverk 1936 började han studera medicin i Uppsala där han tog medicine kandidat examen 1938. Han fortsatte studierna och blev medicine licentiat 1941 vid Karolinska Institutet i Stockholm. Medicine doktorsgraden avlades 1950 varefter Curt Franksson åkte till Seattle i USA där han arbetade i två år. Där lärde han sig att ”ingenting är omöjligt”. Nu som då låg man i framkant inom medicin och kirurgi i USA. 

Efter hemkomsten fortsatte han att arbeta på Karolinska Institutet och blev 1960 professor i kirurgi samt överläkare på Serafimerlasarettet. Han var en föregångsman inom transplantationskirurgin och 1964 gjorde han den första njurtransplantationen i Sverige. 1972 blev han kallad till det nyöppnade Huddinge Sjukhus som professor och överläkare, en tjänst som han lämnade med pension 1982.

1975 började Curt Franksson i samband med en längre sjukskrivning skriva en lärobok i kirurgi som blev färdig 1981 efter fem års arbete. I boken har många framstående svenska läkare medverkat och den har dominerat undervisning i kirurgi. Ett antal uppdaterade upplagor har kommit ut, de två första 1985 och 1992. 

Hur Curt Franksson var med kniven i hand har P C Jersild skildrat i Babels Hus 1978.

Från A till Ö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *