Ferdinand Tollin

tt av Vasaskolans universalgenier var Ferdinand Tollin. Han föddes i Gävle 8 mars 1807. Han var elev vid skolan under åren 1823-1827

Han lämnade Vasaskolan för att studera juridik i Uppsala där han tog sin examen. Han fick anställning vid Svea Hovrätt men övergav snart ämbets-mannabanan för att försöka leva på sin talang som tecknare. Efter att ha arbetat som ritlärare och försörjt sig som landskapsskildrare bl.a. tecknade vyer från Stockholm och Gävle gav han sig in på en något riskfylld bana i tidningscensurens tidsålder, han blev politisk karikatör. Han hade i denna verksamhet nytta av sina talanger som porträttör.

Men han hade även andra intressen och 1845 utgav han under pseudonymen J.L. Nygren den samhällskritiska satiren ”Hjälpreda för lånesökande” som vände sig mot Stockholms procentare som skrupulöst försatte låg-avlönade tjänstemän i hopplösa skuldfällor (se Strindberg Röda rummet). Han dömdes för detta till böter och offentlig avbön men lämnade landet.

Enligt uppgift skall han ha deltagit i revolutionen i Tyskland troligen i München 1848 då Marx och Engels formulerade det kommunistiska manifestet. Under början av 1850-talet utgav han ”Neue illustrierte fechtschule” och som den satiriker han var kallade han sig själv för Könl. Fechtmeister zu Uppsala.
Förutom sin karriär som tecknare var han även mekaniker och uppfinnare och konstruerade bl.a. en maskin för numrering av sedlar.

Han slutade sina dagar i Schweiz 1860

Från A till Ö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *