Nytt namn, ny tid

När det nya skolåret började hösten 1966 hade läroverket fått ett nytt namn. Skolstyrelsen hade efter ledamoten och läroverksläraren Karin Berglöfs förslag beslutat att ge skolan namnet Vasaskolan då det nya gymnasiet infördes 1966.

Varför valdes då namnet Vasaskolan? Första gången vi vet att namnet lanserades var 1914. Skolan hade genomgått en omfattande renovering och utbyggnad under två års tid och vid den högtidliga invigningen höll ärkebiskopen Nathan Söderblom ett tal i vilket han eftersom skolan var grundad av Gustav Vasa egentligen borde kallas Vasaskolan.

Söderblom kände väl till vår skola eftersom hans far Jonas Söderblom hade varit elev här både i skolan och i gymnasiet mellan 1837-1844. Så när vi söker i källorna efter ursprunget till skolans nuvarande namn får vi gå via Berglöf till Söderblom och till Gustav Vasa själv.

Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *