Gymnasiet

Den svenska undervisningen låg på en mycket låg nivå i jämförelse med de flesta europeiska länder under perioden 1520-1620. Det berodde på att Uppsala universitet i stort sett var nedlagt under denna tid och högre utbildning fick sökas utomlands.

1623 startades Sveriges första gymnasium i Västerås av biskop Rudbeck. Under 1620-talet startades gymnasier i Linköping och Skara. Vårt gymnasium är landets fjärde och startades 1640. Under de första åren låg gymnasiet i Stockholm men då intresset för lärdom i huvudstaden i det närmaste var obefintlig flyttades gymnasiet till Gävle 1669.

I gymnasiet undervisades bl.a. i teologi, hebreiska, grekiska, latin, logik, matematik och historia. En stor del av eleverna fortsatte sina studier i Uppsala efter slutförd utbildning.

Den vanligaste karriären för eleverna var att läsa till präst men många militärer, ämbetsmän, företagare och utövare av fria yrken fick sin första lärdom vid Vasaskolan. Lärarna, lektorerna, styrde själva skolverksamheten, och varje år utsågs en av dem till rektor under ett års tid.

Gymnasiet slogs 1850 samman med Trivialskolan till ett gemensamt Läroverk.

Vasaskolans historia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *