Zackarias Anthelius

Var född i Skellefteå 1583 och bror till kyrkoherden Johan Anthelius i Gävle och Erik Anthelius i Falun. Hade redan 1605 vid 22 års ålder rest ut till Helmstädt. Därifrån begav han sig till Olmük där han i ett och ett halvt år studerade vid ett jesuitkollegium tillsammans med tre andra svenskar. Efter ett flerårigt kringirrande sökte han kontakt med kung Sigismund som ville sända honom till tyska jesuitkollegiet i Rom. Han avböjde erbjudandet då han inte hade något intresse för teologiska studier. 1614 återkom han till Sverige och stannade i landet förutom en kort tur till Tyskland för att återbetala sina skulder.

1615 blev han magister i Gävle och sedan en kort tid conrektor. Kallades från Gävle för att tjänstgöra vid hertig Carl Philips kansli och blev snart därefter borgmästare i Södertälje. Höll sig till det yttre till den lutherska kyrkan så att inte ens hans hustru visste att han övergått till den katolska kyrkan.

Hans enda förtrogna var hans trosfrände en referendarius i kungens kansli George Bähr eller Ursinus. Till honom hade han en gång yttrat, att han önskade att ännu en gång lämna Sverige för att få kunna kommunicera hos en katolsk präst. Med anledning av detta inkallades genom Bährs en tysk jesuit Henrik Schackt 1623. Han angavs av Anthelius svåger och att han vistades i riket avslöjades och alla tre greps och fängslades. Vid rättegången inför hovrätten erkände Anthelius att han tillhörde den katolska kyrkan. Trots att tortyr användes kunde man inte få fram någon bekännelse om att han politiska stämplingar. Anthelius och Bähr vägrade att uttala ånger för sitt avfall från den lutherska tron. Båda dömdes till döden medan Schackt dömdes till landsförvisning.

Anthelius övergick efter tortyr till den lutherska läran efter att av Doktor Wallius ”hava blivit övertygad att den papistiska läran inte var den rätta.” Men denna övergång utverkade icke åt honom någon lindring i straffet. Hovrättens dom av den 17 april 1621 att han ”såsom affälling skulle rättas med svärd” blev av kungen stadfäst 1 september 1624. Avrättningen skedde den 11 september på Stockholms torg.

Från A till Ö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *