Radiostationen

Den första lokala radiosändningen i Gävle skedde den 22 Mars 1925. Återutsändning av rikspro-grammet skedde första gången den 17 April 1925.
Det stora problemet var att det fanns mycket få radiomottagare i Gävle. I november 1925 kom radio-amatörerna och radioförsäljarna överens om att förbättra förhållandena i staden. Radiohandlarna ställde med vissa villkor 3000 kr till förfogande för att förbättra radionätet i staden. Den första radio-studion i Gävle låg på fjärde våningen i Vasaskolan. För att få medel till att utrusta denna studio hade man erbjudit gävleborna att skicka nyårshälsningar via etern för 2 kr per hälsning. Det blev en succé och inbringade 1800 kr.

Studion var belägen i en av Allmänna Läroverkets (Vasaskolans) reservsalar som jämte tillhörande väntrum för artisterna upplåtits för ändamålet. Mikrofonförstärkaren var placerad i ett sidorum, varifrån den som skötte förstärkningen, genom en glasruta kunde iaktta de uppträdande. 1926 sände stationen för det mesta riksprogrammet, men lokala sändningar anordnads en eller annan gång i veckan. Hösten 1926 planerades 17 lokala sändningar, vardera om 30 till 75 minuter och bestående av uppläsningar, föredrag, musik, kåserande tal o.s.v. Som teknisk ledare av utsändningarna fungerade Bengt Larsson och Sven Bernholm, som byggt den första provisoriska stationen i Gävle.

Från A till Ö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *