Skolan brinner

Lördagen den 10 juli 1869 värmde skickare Erlandsson enligt uppgift lim i sin limpanna i snickeriverkstad i f.d. Lundströmska gården på Westra Drottninggatan, idag på Stortorget. Lokalen var dåligt städad och fylld med hyvelspån och en gnista från elden startade branden. Branden kom att bli katastrofal och i stort sett alla byggnader norr om Gavleån brann ned. För läroverket var branden förödande. Skolbyggnaden blev totalt utbränd, skolan förlorade sina lokaler, sina samlingar och inte minst sitt bibliotek. Rektor Klintberg, själv gammal elev vid skolan hade varit rektor i tre år då branden ödelades skolan. Rektorn bodde själv söder om Gammelbron i huset som sedan kom att kallas det Klintbergska.
Nya lokaler ordnades i baracker på söder som uppfördes där Polhemsskolan ligger idag. Man konstaterade snabbt att ruinen av den nedbrunna skolan ”som var klent byggd” bestod av två hopfogade byggnader. Under åren före branden hade man rustat gymnastikbyggnaden varför skolans byggnadskassa var i det närmaste tom.

Redan hösten 1869 hade arkitekten M.A. Spiering men kostnaden översteg de medel som kunde skaffas. Frågan togs upp i riksdagen 1870 men avslogs då man inte kunde komma överens om var byggnaden skulle ligga. Därför dröjde det till hösten 1871 innan man kunde komma överens och starta byggandet av ett nytt skolhus.
Föst höstterminen 1873 kunde man lämna barackerna och flytta in i det nya skolhuset vid Kungsgatan.

Vasaskolans historia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *